Ποία είναι τα οφέλη του χαμόγελου στην ψυχολογία, την εμφάνιση και την υγεία;
08/01/2019
Οι 10 ερωτήσεις προς τον οδοντίατρο που οδηγούν στην σωστή οδοντιατρική λύση.
16/01/2019
Δείτε τα όλα

Αξίζει να ομορφύνεις το χαμόγελό σου με όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές επικαλύψεις κεραμικού υλικού, οι οποίες συγκολλούνται στις επιφάνειες των δοντιών.

Αποτέλουν το ιδανικό μέσο για την επίτευξη ενός όμορφου και  φυσικού χαμόγελου. Οι αποκαταστάσεις αυτές είναι το πιο αισθητικό είδος αποκατάστασης που προσφέρει σήμερα η κοσμητική οδοντιατρική, λόγω των εξαιρετικών οπτικών τους ιδιοτήτων και της μακροβιότητας.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι όψεις πορσελάνης είναι μόνο για τους διάσημους, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Οι όψεις πορσελάνης αποτελόυν μια από τις δημοφιλείς επιλογές για φοιτητές, μητέρες και γενικά για οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει το χαμόγελό του.

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης και πως λειτουργούν?

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετικά λεπτές επικαλύψεις κεραμικού υλικού που κολλούνται μόνιμα πάνω στα φυσικά δόντια. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αποκαταστάσεις που φαίνοται και τις αισθάνεστε όπως τα φυσικά δόντια. Η συγκράτηση του και η ανθεκτικότητά τους είναι εφάμιλη των φυσικών δοντιών.

Σε ποιές περιτώσεις ενδείκνυνται οι όψεις πορσελάνης?

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να επιτύχουμε ποικίλλες αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις.

  • Μπορούμε να κάνουμε τα δόντια να φαίνονται πιο λευκά, σε περίπτωση που η λεύκανση δεν αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών.
  • Μπορούμε να κάνουμε τα στραβά δόντια να φαίνονται ίσια, για όσους δεν θέλουν να κάνουν ορθοδοντική.
  • Μπορούμε επίσης να κλείσουμε κενά μεταξύ των δοντιών.

Τι ιδιαίτερο έχει η πορσελάνη και είναι υλικό επιλογής?

Η πορσελάνη είναι το υλικό επιλογής για τις αισθητικές αποκαταστάσεις, όπως όψεις, στεφάνες και γεφύρες. Το υλικό αυτό είναι βιοσυμβατό, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα ο οργανισμός να αντιδράσει αρνητικά σε αυτό. Οι περισσότεροι ασθενείς μας περιγράφουν ότι το αισθάνονται σαν δικά τους δόντια.

Στην πορσελάνη μπορούμε να αποδώσουμε ποικίλλες αποχρώσεις, για να αποδώσουμε το ιδανικό χρώμα για τον κάθε ασθενή. Για την επιλογή του κατάλληλου χρώματος συνυπολογίζουμε πολλές παραμέτους, όπως το χρώμα του δέρματος, το πάχος των χειλέων. Συγκεκριμένα σε άτομα με παχύ άνω χείλος χρειάζονται προτιμάμαι πιο λευκά δόντια σε σχέση με άτομα με λεπτά χείλη, για να αντιπαρέλθουμε την σκιά που σχηματίζουν τα χείλη στα δόντια και τους μειώνουν την φωτεινότητα.

Ο λόγος που πορσελάνη θεωρείται σήμερα το πιο αισθητικό υλικό είναι το ότι μας επιτρέπει να αντιγράψουμε την διαφάνεια του φυσικού δοντιού. Ο τρόπος που αντανακλάται το φως πάνω στην επιφάνεια της πορσελάνης μιμείται κατά πολύ αυτόν του φυσικού δοντιού.

Ποιά είναι η διαδικασία βελτίωσης του χαμόγελου με τις όψεις πορσελάνης;

Η διαδικασία ξεκινά με την λεπτομερή οδοντιατρική εξέταση και αισθητική ανάλυση του προσώπου. Στόχος είναι να αξιολογηθεί ότι τα δόντια είνα υγιή και να γίνει ο σχεδιασμός του χαμόγελου. Ο ασθενής καλό είναι στη πρώτη επίσκεψη να μπορεί να εξηγήσει τι είδους αλλαγές επιθυμεί να κάνει. Στην συνέχεια ο ασθενής με τον οδοντίατρο αποφασίζουν το ποιά θα είναι η πιο σωστή προσέγγιση για την επίτευξη του αισθητικού αποτελέσματος και ο οδοντίατρος θα περιγράψει τα απαραίτητα βήματα. Έπειτα ο οδοντίατρος βγάζει κάποιες φωτογραφίες του προσώπου του ασθενούς και λαμβάνονται και αποτυπώματα.

Έτσι στο δεύτερο ραντεβού και προτού τροχιστούν τα δόντια θα διαμορφωθεί το κατάλληλο σχήμα των δοντιών, ώστε να ελέγξουμε μαζί με τον ασθενή ότι η νέα μορφή των δοτιών όντως ικανοποιεί τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις. Έπειτα ακολουθεί ο τροχισμός των δοντιών και η λήψη των αποτυπωμάτων. Τα αποτυπώματα στέλνονται στο εργαστήριο και σε περίπου μια εβδομάδα έχουν κατασκευαστεί οι όψεις πορσελάνης.

Ο οδοντιατρος στην τρίτη επίσκεψη θα ελέγξει την σωστή εφαρμογή των όψεων και θα κάνει τις απαραίτητητες τροποποιήσεις εαν αυτό είναι αναγκαίο. Τελικά ακολουθεί  η συγκόλληση των όψεων στο στόμα του ασθενούς.

Χρειάζονται ιδιαίτερη φραντίδα;

Γενικά οι όψεις πορσελάνης όπως και τα φυσικά δόντια χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό από τον ασθενή και ο ασθενής πρέπει να επισκεπτεται τον οδοντίατρο τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο για έλεγχο.

Ποιός είναι ο χρόνος ζωής των όψεών πορσελάνης;

Κατά μέσον όρο ο χρόνος ζωής των όψεων πορσελάνης είναι 15 με 20 χρόνια. Οι συχνές επανεξετάσεις είναι απαραίτητες για την μακροχρόνια διατήρηση των όψεων. Οι επανεξετάσεις επιτρέπουν στον οδοντίατρο να ελέγξει τι δεν κάνει τόσο καλά που θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ζωής τους.

Όψεις πορσελάνης. Πριν / Μετά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *