Ποία είναι τα οφέλη του χαμόγελου στην ψυχολογία, την εμφάνιση και την υγεία;
08/01/2019
Δείτε τα όλα

Είναι οι όψεις ρητίνης η σώστη λύση για το χαμόγελό μου;

Η σύγχρονη οδοντιατρική προσφέρει ποικίλες μεθόδους για την αποκατάσταση των δοντιών και την δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου. Τα μπροστινά δόντια του στόματος μπορούν να αποκατασταθούν με όψεις πορσελάνης, στεφάνες, όψεις ρητίνης ή συνδυασμό αυτών. Κάθε μέθοδος έχει τις κατάλληλες ενδείξεις και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Οι όψεις ρητίνης γίνονται με την χρήση ρητινών. Οι ρητίνες είναι υλικά που χρησιμοποιούνται και για τις εμφράξεις των δοντιών. Τα υλικά τοποθετούνται πάνω στα φυσικά δόντια με τρόπο, ώστε να αποκτούν το ίδιο χρώμα όπως τα δόντια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα του δοντιού διατηρώντας, ένα ενιαίο χρώμα, οπότε είναι αδύνατον για το παρατηρητή να αντιληφθεί ότι έχει γίνει κάποια τροποποίηση του δοντιού.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές των όψεων ρητίνης είναι οι παρακάτω:
• Κλείσιμο κενών μεταξύ των πρόσθιων δοντιών
• Αποκατάσταση σπασμένων δοντιών
• Αποκατάσταση δοντιών με σπασμένες ή τριμμένες κορυφές
• Αλλαγή σχήματος δοντιών
• Επιμήκυνση δοντιών
• Αλλαγή του χρώματος των δοντιών

Η θεραπεία γίνεται συνήθως σε μια συνεδρία. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία, που πολλές φορές γίνεται χωρίς να προηγηθεί τοπική αναισθησία και ίσως να μην χρειαστεί να τροχιστεί καθόλου η επιφάνεια του υπάρχοντος δοντιού.

Στην αρχή ο οδοντίατρος προσθέτει υλικό πάνω στα δόντια, ώστε να προσομοιάσει την τελική εικόνα των όψεων ρητίνης. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής έχει την δυνατότητα να δει πως θα είναι το νέο του χαμόγελο προτού ξεκινήσει η θεραπεία. Έπειτα ο οδοντάτρος θα επεξεργαστεί την επιφάνεια των δοντιών με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε το υλικό των όψεων να κολλήσει σωστά πάνω στα δόντια. Η διαμόρφωση των όψεων γίνεται με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων από τον οδοντίατρο, ώστε να αποδώσει τελικά το κατάλληλο χρώμα και το επιθυμητό σχήμα στα δόντια. Τελικά οι όψεις λειαίνονται με ειδικά εργαλεία, ώστε να μην είναι εύκολο για κάποιον να ξεχωρίσει εαν έχει προστεθεί κάτι πάνω στα δόντια.

Οι ρητίνες συγκολλούνται αξιόπιστα πάνω στα φυσικά δόντια. Η διάρεκεια ζωής του κυμαίνεται ανάλογα με την έκτασή τους από 5-10 χρόνια. Η αντοχή των υλίκών αυτών είναι υψηλή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εμφανίσουν μικροσπασίματα ή να αρχίσουν να τρίβονται. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εμφανιστούν δυσχρωμίες στις ρητίνες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα υλικά αυτά χάνουν την γυαλάδα τους και γίνονται πιο ματ. Πιο μόνιμα αποτελέσματα προσφέρουν οι όψεις πορσελάνης, οι οποίες κατασκευάζονται στο εργαστήριο και το χρώμα τους παραμένει αναλλοίωτο. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η εμπειρία του οδοντιάτρου με την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου.

Όψεις ρητίνης στα 6 πρόσθια δόντια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *