Οριστική αντιμετώπιση κακοσμίας στόματος.

Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία
08/04/2020
Οδοντιατρική πολλών… ειδικοτήτων.Interdisciplinary dentistry.
08/04/2020
Δείτε τα όλα

Οριστική αντιμετώπιση κακοσμίας στόματος.

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος των ασθενών και είναι μια από τις κύριες αιτίες επίσκεψης στον οδοντίατρο.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα και να μην έχει σχέση με κάποια νοσήματα. Αιτίες για αυτού του είδους την κακοσμία μπορεί να είναι η πρωινή ξηρότητα στόματος που εμφανίζεται στις περιπτώσεις που έχουμε κοιμηθεί με ανοιχτό το στόμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ή η κατανάλωση τροφών που προκαλούν κακοσμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κακοσμία έχει μειωμένη διάρκεια και ελαττώνεται σημαντικά ή εξαφανίζεται με το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται οι θειούχες πτητικές ουσίες που ευθύνονται για την δυσάρεστη αναπνοή.

Ανησυχία και βασικός λόγος διερεύνησης αποτελεί η κακοσμία που είναι παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα (> 2 εβδομάδες). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κακοσμία αυτή προέρχεται από το στόμα και σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις από το στομάχι ή τον οισοφάγο. Για τον λόγο αυτό σε περιπτώσεις κακοσμίας να επισκέπτεστε πρώτα τον οδοντίατρο και εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί τότε να συμβουλευτείτε έναν ΩΡΛ ή γαστρεντερολόγο.

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν κακοσμία στο στόμα είναι

  • Κακή στοματική υγιεινή παρουσία πλάκας και πέτρας
  • Περιοδοντικά προβλήματα (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα)
  • Σπάσιμο δοντιού ή έμφραξης
  • Τερηδόνα σε κάποιο δόντι ή κάτω από κάποια στεφάνη

Ο οδοντίατρος θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση στο στόμα του ασθενούς και ανάλογα με το πρόβλημα που θα εντοπίσει θα προχωρήσει στην αντίστοιχη θεραπεία που μπορεί περιλαμβάνει την θεραπεία της ουλίτιδας/ περιοδοντίτιδας, κάποια έμφραξη ή την αντικατάσταση κάποιας στεφάνης.

Εάν παρά τις όποιες ενέργειες, το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια από άλλες ιατρικές ειδικότητες, γιατί κάποιες από τις αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι

  • Σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
  • Διαβήτης
  • Νεφρικά νοσήματα

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και να έχετε δροσερή αναπνοή που θα σας χαρίσει αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά σας.

  1. Βουρτσίζουμε τα δόντια τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.
  2. Κάνουμε ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγουμε την ζάχαρη
  3. Κάνουμε εξαμηνιαίους ελέγχους στον οδοντίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *